Nuhalna svetlina

Ultrazvočni pregled med 11. in 14. tednom nosečnosti je v sodobnem porodništvu vse pomembnejši.

Že v tem času namreč natančno pregledamo plod, saj lahko tako zgodaj odkrijemo določene strukturne nepravilnosti, izmerimo dolžino ploda teme -trtica in določimo termin poroda ter z meritvijo nuhalne svetline izračunamo tveganje za kromosomske nepravilnosti. Preiskava je za nosečnico in plod neškodljiva, opravimo jo preko trebuha.

Meritev nuhalne svetline je presejalni test za odkrivanje plodov s kromosomskimi napakami. Najpogostejša nepravilnost je Downov sindrom, trisomija 21, ki se pojavlja na 500 do 600 porodov. Vsakemu plodu določimo individualno tveganje za kromosomske napake (trisomija 21, trisomija 18 in trisomija 13).

Meritev opravimo med 11 0/7 in 13 6/7 tednom nosečnosti. Nuhalna svetlina je razdalja med kožo in podkožjem na vratu ploda. Je tekočina, ki se nabira v podkožju vratu ploda v prvem trimesečju nosečnosti. Obstaja več razlag zakaj je temu tako, dokazano pa je, da je te tekočine več pri plodovih s kromosomskimi napakami.

Velja, da večja kot je nuhalna svetlina, večje je tveganje za kromosomske nepravilnosti. Tveganje je odvisno še od starosti nosečnice, prisotne ali odsotne nosne kosti (plodovi z Downovim sindromom v 60% nimajo nosne kosti), nivoja hormonov v materini krvi ( prostega β- HCG in PAPP-A – dvojni hormonski test) in ultrazvočno ugotovljenih nepravilnosti.

Če meritev nuhalne svetline kombiniramo z dvojnim hormonskim testom, je presejalni test bolj zanesljiv. Zato priporočamo, da nosečnica pred meritvijo nuhalne svetline opravi še dvojni hormonski test.

Dvojni hormonski test (odvzem materine krvi) je mogoče opraviti samoplačniško v laboratoriju UKC Maribor. Z izvidom se nato oglasite k nam. Tako lahko takoj po opravljeni ultrazvočni preiskavi vsaki nosečnici natančno razložimo rezultat presejalnega testa.

Pozitiven izvid presejalnega testa pomeni povečano tveganje za rojstvo otroka s kromosomsko nepravilnostjo. O pozitivnem presejalnem testu govorimo, ko je tveganje za kromosomske napake večje ali enako od 1:300. To pomeni, da bi se med 300 enako starimi nosečnicami z enakimi rezultati meritev rodil 1 otrok z npr. Downovim sindromom, 299 pa bi bilo zdravih.

Pri pozitivnem izvidu svetujemo diagnostično preiskavo (biopsijo horionskih resic ali amniocentezo), s katero lahko tveganje že zgodaj v nosečnosti dokončno potrdimo ali ovržemo.

S pregledom ob 5% lažno pozitivnih izvidov odkrijemo do 90 % kromosomsko nepravilnih plodov, z istočasnim odvzemom materinih hormonov (dvojnim hormonskim testom) jih odkrijemo do 95 %.

Tveganje za kromosomske nepravilnosti se povečuje s starostjo nosečnice. Vendar se zaradi tega, ker številčno rojeva več mlajših nosečnic, tudi več otrok z Downovim sindromom in drugimi nepravilnostmi rodi mlajšim nosečnicam.

Zato priporočamo presejalni test z merjenjem nuhalne svetline vsem nosečnicam.

Nosečnice do 35. leta starosti morajo pregled plačati same. Med 35. in 37. letom imajo pregled na napotnico, po 37. letu starosti pa imajo pravico do amniocenteze ali biopsije horionskih resic na napotnico. Ultrazvočno preiskavo z dvojnim hormormonskih testom morajo plačati tudi če invazivne preiskave ne nameravajo opraviti.

Zadnje čase močno narašča število dvojčkov. Na ultrazvočnem pregledu med 11. in 14. tednom nosečnosti je zelo pomembno ugotoviti večplodne nosečnosti, največkrat gre za dvojčke. Ta čas najbolj jasno vidimo kako sta plodova pregrajena med seboj. Na ta način jasno določimo za kakšno vrsto dvojčkov gre. Tveganje za kromosomske nepravilnosti napovedujemo za vsakega posebej, če nimata skupne posteljice in ovojev. Lahko se namreč zgodi, da ima povišano tveganje samo eden od dvojčkov. Tudi pri dvojčkih lahko opravimo dvojni hormonski test, vendar je zanesljivost testa ob 10% lažno pozitivnih izvidov okoli 85%. Priporočljivo je, da se za invazivno diagnostiko odločamo na podlagi velikosti nuhalne svetline.

Pregled z izdajo izvida Fetal Medicine Foundation iz Londona za napoved kromosomske nepravilnosti ploda sme opraviti zdravnik, ki ima ustrezno mednarodno licenco. Seznam je objavljen na spletni strani www.fetalmedicine.com.